"MEMORIES ARE

MADE OF THIS" //

In 2005 vonden zes muzikale vrienden elkaar in hun liefde voor de Comedian Harmonists. In opdracht van het grachtenfestival brachten zij dat jaar een avondvullend programma (regie: Peter Blok) dat de muziek van het in 1935 door de nazi's verboden ensemble weer stem gaf.

Als eerbetoon vernoemden zij zich naar de oprichter van hun idolen, Harry Frommermann.

Duizenden repetities, talloze memorabele concerten, 6 CD's, radio- en televisieoptredens liggen inmiddels achter hen. Het repertoire en de bezetiing zijn gegroeid en uitgebreid. Nostalgische hits, klassieke pareltjes en hedendaagse meezingers staan vreedzaam naast elkaar op de setlist.

Maar Frommermanns missie is sinds het eerste uur ongewijzigd: Het brengen van de heerlijkste muziek op het hoogste niveau.

 

OVER

DE FROMMERMANNEN

JAN-WILLEM SCHAAFSMA, TENOR

Jan-Willem Schaafsma studeerde aan het Koninklijk Conservatorium en behaalde zijn
masterdiploma aan de Dutch National Opera Academy.
Na zijn master zong hij o.a. Lysander in A Midsummer Night’s Dream (Britten), Belmonte in Die Entführung aus dem Serail (Mozart). Hij trad op bij de NPS-zaterdagmatinee, De Nationale Opera, Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera (titelrol in Bernstein’s Candide).
Ook speelde hij rollen in producties van Barok Opera Amsterdam en Opera2Day.
Jan-Willem zong met orkesten als Koninklijk Concertgebouw Orkest, Limburgs Symphonie Orkest, Noord Nederlands Orkest, Orkest van de Achttiende Eeuw en Nederlands Philharmonisch Orkest, philharmonie zuidnederland en De Nederlandse Bachvereniging. Hij werkte onder dirigenten als Ed Spanjaard, Edo de Waart, Ivor Bolton, Cristian Macelaru, Kenneth Montgomery, José Esandi, Shunske Sato en Reinbert de Leeuw.

 

Jan-Willem Schaafsma is sinds het begin in 2005 de eerste tenor van Frommermann.

Meer informatie op www.janwillemschaafsma.com

ERIK SLIK, TENOR

De Nederlandse tenor Erik Slik treedt veelvuldig op als concertsolist in Nederland, maar zijn werk voerde hem ook naar Riga, Moskou, Sint Petersburg en Gran Canaria. Hij werkte met dirigenten als Hartmut Haenchen, Jan Willem de Vriend, Peter Dijkstra, Antony Hermus, Kenneth Montgommery, Charles Dutoit en Carlo Rizzi. 

Als operasolist is Erik zowel bij de Nationale Opera Amsterdam als De Nederlandse Reisopera te gast als solist en in de NTR Zaterdagmatinee. Hij zong in de hoofdrol in de wereldpremières van Jonathan Dove’s “The Day After” en in "Fortress Europe” van Calliope Tsoupaki. Hij was twee jaar verbonden aan Theater Thüringen en maakte zijn debuut in Zuid Afrika als Tamino in Mozart’s “Die Zauberflöte”. 

Erik is sinds 2014 de tweede tenor van Frommermann.

Meer informatie op www.erikslik.com

FABIAN EGLI, BARITON

De uit Zwitserland afkomstige bariton Fabian Egli studeerde af aan de Musikhochschule te Luzern en de Staatlichen Opernschule te Stuttgart. Na zeven seizoenen als solist in Duitse theaters te hebben gewerkt, vestigde hij zich in 2016 in Nederland.
Als opera- en musicalzanger vertolkte Fabian talrijke rollen. Zo was hij onder meer te zien als Figaro (Le Nozze di Figaro), Schaunard (La Bohème), Argante (Rinaldo) maar ook als Dracula (Dracula) en Che (Evita), Tinman (Wizard of Oz) en Dr. Falke en Eisenstein in "Die Fledermaus" aan theater's zoals Oper Leipzig, Oper Halle, Stadtheater Bremerhaven und TfN Hildesheim of Nederlandse Reisopera. Sinds 2018 speelt hij zijn solo-voorstelling “Heut geh’n wir morgen erst ins Bett” met liederen uit de jaren twintig. Daarnaast presenteert hij al vele jaren het gerenommeerde Kerstcircus in Heilbronn, Zuid-Duitsland.

Fabian is sinds 2018 de eerste bariton van Frommermann.

Meer info op www.fabianegli.com.

 

JAN WILLEM BALJET, BARITON

De bariton Jan Willem Baljet studeerde bij Udo Reinemann aan het Utrechts
Conservatorium en het Conservatoire Régionale de Metz, welke hij beide afsloot met de hoogste onderscheiding.


Jan Willem speelde vele operarollen, zoals de grote baritonpartijen van Mozart: Don

Giovanni, Figaro en Papageno, maar ook Don Pasquale - Donizetti, Peter Besenbinder - Humperdinck en Cavaliere Ripafratta - Martinu en nog vele andere.

Hij was te gast bij vele festivals waaronder Het Holland Festival en de BBC Proms, zong bij orkesten als het Nedpho, het Residentieorkest, het Nieuw Ensemble, het Tokyochamberorchestra en het Ictusensemble Brussel en werkte met dirigenten als EdSpanjaard, Nicholas MacGegan, Maurizio Kagel, Lawrence Renes, Ingo Metzmacher en Ivor Bolton.

Jan Willem wordt geprezen om zijn veelzijdigheid, zijn theatraal en komisch talent en zijndoorleefde liedinterpretaties, hij is lid van Amsterdams nieuwste en leukste
muzikantencollectief Splendor en hij geeft voor st Diva Dichtbij optredens voor ouderen met dementie waarbij contact maken van mens tot mens centraal staat.

 

Jan Willem is als tweede bariton Frommermann van het eerste uur.

Meer informatie op www.janwillembaljet.com

 

MARC PANTUS, BAS

Marc Pantus thuis in zowel opera-, lied- als oratoriumrepertoire. De bas-bariton zong 

bij De Nationale Opera in Amsterdam, Opera Holland Park in Londen en bij Opera Basel. In 2019 maakte hij zijn debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest in Kurt Weill’s Die Sieben Todsünden. Na een zangstudie in Nederland en de VS, trad Pantus op met uiteenlopende ensembles als De Nationale Opera, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Nederlandse Bachvereniging, Asko|Schönberg, acteurscollectief Wunderbaum en cross-over dansgezelschap ISH, onder leiding van dirigenten als Cristian Macelaru, Jan Willem de Vriend, Kenneth Montgomery, Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Alan Curtis, Paul McCreesh en Jos van Veldhoven.

 

Sinds 2000 profileert Marc zich ook als regisseur en vormgever van opera en muziektheater en werkte onder andere voor I Piccoli Holandesi, Wishful Singing, Frommermann en het Coco Collectief.

Met pianist Rudolf Jansen voerde Marc de drie grote cycli, Winterreise, Die schone Müllerin en Schwanengesang van Schubert uit. Bovendien nam hij met Jansen een bijzondere cd op met werk van Nederlandse componisten op teksten van Heinrich Heine, genaamd Harry, Heine in Holland.

Meer info op www.marcpantus.nl

 

DAVID BOLLEN, PIANO

David Bollen studeerde piano aan het Mozarteum in Salzburg, waar hij ook werkzaam was als begeleider tijdens de Internationale Sommerakademie.
Hij begeleidde masterclasses van gerenommeerde zangers, zangpedagogen en coaches ; o.a. Margreet Honig, Ira Siff, Nelly Miricioiu, Ann Murray, Thomas Hampson, Jerome Hines , Regine Crespin, Elly Ameling en Udo Reinemann.
David treedt regelmatig op in liederenrecitals ; zangers als Harry Peeters en Udo Reinemann behoorden tot zijn muzikale partners.
David trad op in binnen-en buitenland, voor radio en televisie, en nam verschillende cd’s op.
David is als docent werkzaam voor het conservatorium van Amsterdam, alsmede een veelgevraagd gastdocent, o.a. aan de Hochschule für Musik FHNW te Bazel, Zwitserland

Sinds de oprichting in 2005 is David de pianist van Frommermann.

 

PAUL VAN UTRECHT, GITAAR

Paul van Utrecht heeft klassiek gitaar gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

 

Hij wordt hij regelmatig gevraagd door o.a. Koninklijk Concertgebouworkest, Radio Filharmonisch Orkest, NedPho en Rotterdams Philharmonisch Orkest voor banjo-, mandoline-, en (elektrische) gitaarpartijen.

 

Paul dirigeert al meer dan vijfentwintig jaar het Amsterdams Smartlappenkoor. Met dit koor houdt hij een traditie in ere en brengt hij levensliederen tot klinken die jaren niet of nauwelijks meer zijn gehoord. Om die reden ontving hij in 2012 een koninklijke onderscheiding en werd hij Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Sinds 2008 is hij gitarist en arrangeur en sinds 2014 manager van Frommermann.

 

OUD FROMMERMANNEN

Hulde voor de helden van het eerste uur!

 

MARCEL REIJANS, TENOR

Marcel Reijans is één van Nederlands toonaangevende tenoren. 

Al sinds 1994 is hij actief op nationale en internationale podia in opera en oratorium en zijn repertoire strekt zich uit van barok tot en met muziek uit de 21ste eeuw. Hij zong meer dan 80 operarollen en wordt geprezen om zijn vertolkingen van lyrische rollen in Mozart, Strauss en Wagner. Hij zong in vele vooraanstaande operahuizen over de hele wereld en in Nederland werkte Reijans met vrijwel alle professionele orkesten en zong hij vele rollen bij De Nationale Opera, Nederlandse Reisopera, Opera Zuid en de NTR ZaterdagMatinee. Ook op het concertpodium is zijn repertoire zeer omvangrijk.

Marcel Reijans is hoofdvak docent zang aan het Codarts conservatorium van Rotterdam en daarnaast leidt hij zijn eigen privé vocal studio genaamd “Studio Fritz”.

Na het voltooien van de studies Politicologie en Communicatiewetenschap studeerde Marcel Reijans in Amsterdam aan het Sweelinck Conservatorium, in Philadelphia aan het Curtis Institute of Music en in San Francisco aan het Merola Opera Program. In 1996 won hij het Cristina Deutekom Concours en in 1997 vertegenwoordigde hij Nederland bij de Cardiff Singer of the World Competition.

Marcel is de oprichter van Frommermann en was als tweede tenor tot 2014 drijvende kacht in het ensemble.

MATTIJS VAN DE WOERD, BARITON

Mattijs van de Woerd studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam bij Sylvia Schlüter en Margreet Honig. Hij is winnaar van de Vriendenkrans van Het Concertgebouw en de Wigmore Hall International Song Competition.
Mattijs trad onder andere op met de Nationale Opera, Nederlandse Reisopera, Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlandse Bachvereniging, Los Angeles Philharmonic, Orkest van de 18 e Eeuw en met dirigenten als Frans Brüggen, Reinbert de Leeuw, Daniel Reuss, Ed Spanjaard en Jaap van Zweden. Zijn concertrepertoire reikt van Carissimi’s Jepthe tot Brittens War Requiem. Hij was te horen in opera’s van Mozart, Wagner, Rameau, Britten, Poulenc en vele nieuw gecomponeerde Nederlandse opera’s.
Mattijs geeft regelmatig liedrecitals met pianiste Shuann Chai. Hij is te horen op opnames met muziek variërend van Schuberts Winterreise tot Golgotha van Frank Martin.

Mattijs maakt deel uit van artiestencollectief Splendor Amsterdam.

Van 2005 tot 2018 was hij de eerste bariton van Frommermann en hij blijft betrokken als één van de vaste arrangeurs.

MARTIJN DE GRAAF BIERBRAUWER, BAS

MGB zingt momenteel bij Cappella Amsterdam, de Nederlandse Bachvereniging en als remplaçant bij het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. Hij werkte mee aan een groot aantal opnames voor radio en tv.

 

Martijn was van 2005 tot 2019 de bas van Frommermann.

Powered by Frommermann, all rights reserved, 2020